Η σχολική χρονιά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου χρόνου.
Οι σχολικές εργασίες αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και λήγουν την 30η Ιουνίου του επόμενου χρόνου.
Τα μαθήματα αρχίζουν την πέμπτη εργάσιμη ημέρα μετά την 1η Σεπτεμβρίου· η λήξη των μαθημάτων για τη σχολική χρονιά γίνεται ως ακολούθως:
Για τις τάξεις του γυμνασιακού κύκλου, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου·
για την Γ τάξη Λυκείου και όλων των τάξεων των Τεχνικών Σχολών, τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου· και
για την Α' και Β' τάξη του Λυκείου, τα μαθήματα λήγουν τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Μαΐου.
Για τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών που επηρεάζονται από την πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία, οι σχετικές ημερομηνίες έναρξης και λήξης των σχολικών εργασιών ορίζονται από τον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης:
Νοείται ότι, ο Υπουργός δύναται να διαφοροποιεί τις πιο πάνω ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, αν θεωρεί ότι η διαφοροποίηση αυτή θα εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η συνολική διάρκεια του προβλεπόμενου αριθμού εργάσιμων ημερών της σχολικής χρονιάς.
Κάθε σχολική χρονιά διακρίνεται, για σκοπούς κατανομής της διδασκόμενης ύλης, αξιολόγησης των μαθητών και ωρολογίου προγράμματος, σε δύο (2) τετράμηνα ως ακολούθως:
Α' τετράμηνο: Έναρξη μαθημάτων μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου· και
Β' τετράμηνο: Τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου Ιανουαρίου μέχρι τη λήξη των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων του κάθε κύκλου.
Η λήξη των μαθημάτων για το Α' τετράμηνο για τις τάξεις του λυκειακού κύκλου, γίνεται στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου.
Μία (1) ημέρα κάθε τετράμηνο, η οποία καθορίζεται με σχετική εγκύκλιο της αρμοδίας αρχής, ορίζεται ως η «Ημέρα Εκπαιδευτικού» και αξιοποιείται για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προγράμματα που διοργανώνονται από τη σχολική μονάδα με τη συνδρομή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και την έγκριση του οικείου Επαρχιακού Π.Λ.Ε. ή του Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ανάλογα με το τμήμα Εκπαίδευσης:
Νοείται ότι κατά τις δύο (2) πιο πάνω ημέρες, οι μαθητές δεν προσέρχονται στα σχολεία.
Η περίοδος για τις προαγωγικές, τις απολυτήριες εξετάσεις και τις εξετάσεις Β' σειράς για μαθητές που αιτούνται βελτίωση βαθμού στα μη εξεταζόμενα μαθήματα και για μαθητές που δικαιολογημένα απουσίαζαν στις εξετάσεις αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων κάθε τετραμήνου.
Από τη σχολική χρονιά 2018-2019 οι Α' και Β' τάξεις Λυκείου και Τεχνικών Σχολών συμμετέχουν στις προαγωγικές εξετάσεις τετραμήνων:
Νοείται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις τετραμήνων της Γ' Λυκείου είναι ενιαίες:
Νοείται περαιτέρω ότι οι προαγωγικές εξετάσεις τετραμήνων θα εισαχθούν για την Α' και Β' Λυκείου από τη σχολική χρονιά 2018-2019 και οι απολυτήριες εξετάσεις τετραμήνων για τη Γ' Λυκείου από τη σχολική χρονιά 2019-2020:
Νοείται έτι περαιτέρω ότι από τη σχολική χρονιά 2018-2019 οι τάξεις Α' και Β' Λυκείου και Τεχνικών Σχολών συμμετέχουν στις προαγωγικές εξετάσεις τετραμήνων· στις απολυτήριες ενιαίες εξετάσεις τετραμήνων συμμετέχουν οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείου και Τεχνικών Σχολών και Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ιδίου τύπου που στοχεύουν στην απόκτηση απολυτηρίου· η αρμόδια αρχή αποστέλλει σχετική εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και το πρόγραμμα διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Απόλυσης:
Νοείται έτι έτι περαιτέρω ότι από τη σχολική χρονιά 2019-2020, μαθητής ο οποίος στοχεύει σε εξασφάλιση θέσης στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας παρακάθεται στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και Ελλάδας Νόμου του 2017.
Η εισαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα γίνει από τη σχολική χρονιά 2020-2021, με βάση τα πορίσματα και τις εισηγήσεις της αξιολόγησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Προετοιμασίας και Αξιολόγησης των διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή που συστήνεται δυνάμει του Κανονισμού 47 των παρόντων Κανονισμών:
Νοείται ότι μέχρι την εφαρμογή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων στο Γυμνάσιο, η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων στο Γυμνάσιο τοποθετείται εντός του πρώτου επταημέρου του Ιουνίου και αποφασίζεται από τον Υπουργό.
Η διδακτέα ύλη καθορίζεται και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα είναι σύμφωνη με τις ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων κάθε τετραμήνου· η εξεταστέα ύλη αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ωφέλιμες διδακτικές περιόδους:
Νοείται ότι επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων δεν διεξάγεται καμία άλλη γραπτή εξέταση.
Η περίοδος των κατατακτήριων εξετάσεων για σκοπούς μετάταξης για την Α' και Β' Λυκείου ξεκινά πριν από τη λήξη των μαθημάτων του λυκειακού κύκλου το Β' τετράμηνο και μπορεί να επεκταθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων.
Οι ανεξετάσεις Ιουνίου γίνονται ως ακολούθως:
Για το γυμνασιακό κύκλο, τέλος Ιουνίου·
για την Α' και Β' τάξη Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, αρχές του δευτέρου δεκαημέρου Ιουνίου· και
για την Γ τάξη Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου:
Νοείται ότι για το Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές, η διάρκεια των ανεξετάσεων μπορεί να είναι μέχρι τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους μαθητές που προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία διεξάγονται μέσα στον Ιούνιο, όπως καθορίζονται από σχετική εγκύκλιο της αρμόδιας αρχής.
Την τελευταία εβδομάδα του Α' τετραμήνου παρέχεται σε όλους τους μαθητές πρόγραμμα ανατροφοδότησης και ενισχυτικής/ υποστηρικτικής διδασκαλίας, διάρκειας πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
Το πρόγραμμα ανατροφοδότησης και ενισχυτικής/ υποστηρικτικής διδασκαλίας, για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα, διαρκεί για όσο χρόνο κρίνεται αναγκαίο.
To πρόγραμμα ανατροφοδότησης και ενισχυτικής/ υποστηρικτικής διδασκαλίας για τα εξεταζόμενα μαθήματα, διαρκεί για το σύνολο του χρόνου που διατίθεται.
Πρόγραμμα ανατροφοδότησης και ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας, ανάλογα με τις διαγνωσμένες ανάγκες τους, προσφέρεται μετά τις προαγωγικές εξετάσεις Β' τετραμήνου στους μαθητές του γυμνασιακού κύκλου και των τάξεων Α' και Β' Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι βάσει των προνοιών των Κανονισμών 14, 15 και 18 παραπέμπονται σε ανεξέταση. Το πρόγραμμα διαρκεί δύο (2) εβδομάδες και είναι υποχρεωτικό για τους συγκεκριμένους μαθητές. Μαθητές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα πέραν του είκοσι τοις εκατόν (20%) του διδακτικού χρόνου του προγράμματος παραμένουν στάσιμοι.
Οι μαθητές της Α' και Β' θεωρητικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών συμμετέχουν υποχρεωτικά στην Πρακτική Εξάσκηση στη Βιομηχανία, διάρκειας δύο (2) εβδομάδων (περίοδος Ιουνίου - Αυγούστου), ενώ οι μαθητές της Α' και Β' Πρακτικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών συμμετέχουν υποχρεωτικά στην Πρακτική Εξάσκηση στη Βιομηχανία, διάρκειας τεσσάρων (4) εβδομάδων (περίοδος Ιουνίου - Αυγούστου), σύμφωνα και με τις πρόνοιες σχετικής εγκυκλίου της αρμόδιας αρχής:
Νοείται ότι από τις πρόνοιες της πιο πάνω υποπαραγράφου (γ) εξαιρείται ο κλάδος των Ξενοδοχειακών, και η συμμετοχή των μαθητών του ρυθμίζεται με ξεχωριστή εγκύκλιο της αρμόδιας αρχής.
Πρόγραμμα ανατροφοδότησης και υποστηρικτικής/ενισχυτικής διδασκαλίας προσφέρεται μετά τις απολυτήριες εξετάσεις Β' τετραμήνου στους μαθητές των τάξεων Γ' Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι βάσει των Κανονισμών 14, 15 και 18 παραπέμπονται σε ανεξέταση· σε περίπτωση που αυτοί απουσιάσουν αδικαιολόγητα από το πρόγραμμα πέραν του είκοσι τοις εκατόν (20%) του διδακτικού χρόνου του προγράμματος, τότε παραπέμπονται στην επόμενη περίοδο ανεξετάσεων:
Νοείται ότι στο πρόγραμμα ανατροφοδότησης και υποστηρικτικής/ενισχυτικής διδασκαλίας δύναται να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές των τάξεων Γ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών
Οι εγγραφές μαθητών διεξάγονται το τέλος Ιουνίου.
Εκπρόθεσμες εγγραφές μαθητών διενεργούνται από την 1η μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Διευθυντή του Σχολείου. Η δεόντως αιτιολογημένη απόφασή του καταγράφεται στο βιβλίο πρακτικών της Διευθυντικής Ομάδας:
Νοείται ότι τυχόν έγκριση του Διευθυντή του Σχολείου δεν επηρεάζει τη στελέχωση του σχολείου.
Πέραν της 16ης Σεπτεμβρίου η έγκριση εγγραφής παρέχεται από τον οικείο Επαρχιακό Π.Λ.Ε., στις περιπτώσεις σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και από το Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις περιπτώσεις Τεχνικών Σχολών.
Η αρμόδια αρχή εκδίδει αρχές Σεπτεμβρίου σχετική εγκύκλιο με τις ακριβείς ημερομηνίες όλων των πιο πάνω περιγραφόμενων δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων.
Η διεύθυνση της σχολικής μονάδας με τη λήψη της πιο πάνω εγκυκλίου ετοιμάζει ετήσιο προγραμματισμό δράσεων και δραστηριοτήτων, τον οποίο υποβάλλει για έγκριση στο οικείο επαρχιακό Γραφείο Παιδείας ή στο Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις περιπτώσεις τεχνικών σχολών και μετά την έγκρισή του ο προγραμματισμός κοινοποιείται στο Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο.
Ο Υπουργός δύναται, σε περιπτώσεις όπου απρόβλεπτες συνθήκες επιβάλλουν τούτο, να ορίσει διαφορετικές ημερομηνίες για τις εργασίες των παραγράφων (1) έως (7) κατά περιφέρειες ή σχολεία. Ο ορισμός των ημερομηνιών γνωστοποιείται έγκαιρα με εγκύκλιο προς τα επηρεαζόμενα σχολεία και μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Σε περίπτωση απώλειας διδακτικού χρόνου, οι σχολικές εργασίες παρατείνονται ανάλογα, ώστε να συμπληρώνεται ο προβλεπόμενος αριθμός εργάσιμων ημερών της σχολικής χρονιάς σύμφωνα με την παράγραφο (2).
Σχολικές διακοπές, αργίες και γιορτές
8.
Σχολικές αργίες είναι:
Όλες οι αργίες της δημόσιας υπηρεσίας·
οι διακοπές των Χριστουγέννων, από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο (2) ημερομηνιών·
οι διακοπές του Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, συμπεριλαμβανόμενων και των δύο (2) ημερών·
οι ακόλουθες θρησκευτικές γιορτές:
Ονομαστήρια του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου·
30ή Ιανουαρίου, Τριών Ιεραρχών και Ελληνικών Γραμμάτων·
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος· και
11η Ιουνίου (Αποστόλου Βαρνάβα).
Οι καθιερωμένοι σχολικοί εορτασμοί, για τους οποίους μπορεί να διατεθούν μέχρι δύο (2) διδακτικές περίοδοι, είναι οι ακόλουθοι:
(α) Η έναρξη των τακτικών μαθημάτων και ο καθιερωμένος αγιασμός·
(β) η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 30 Σεπτεμβρίου·
(γ) η επέτειος των Οκτωβριανών του 1931, στις 21 Οκτωβρίου·
(δ) η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, στις 27 Οκτωβρίου·
(ε) η ημέρα μνήμης των Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου·
(στ) η επέτειος του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου·
(ζ) η επέτειος της υιοθέτησης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου·
(η) η γιορτή των Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου·
(θ) η γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων της 30ης Ιανουαρίου, στις 29 Ιανουαρίου·
(ι) η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, στις 24 Μαρτίου· και
(ια) η επέτειος της 1ης Απριλίου 1955, στις 31 Μαρτίου.
Για τις ακόλουθες επετείους, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τις οποίες μπορεί να
διατίθεται μία μόνο διδακτική περίοδος:
Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης για τη Δημοκρατία, στις 7 Δεκεμβρίου·
Ημέρα Μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου Γ, στις 19 Ιανουαρίου·
Γιορτή του Δέντρου, Περιβάλλοντος και Οικολογίας, κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου·
Επέτειος της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, στις 3 Μαρτίου·
Γιορτή του Πάσχα, την τελευταία ημέρα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.
Για τις ακόλουθες επετείους γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη
συζήτηση στην τάξη:
(α) Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 14 Σεπτεμβρίου·
(β) μέρα του Εκπαιδευτικού, στις 5 Οκτωβρίου·
(γ) επέτειος της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις 24 Οκτωβρίου·
(δ) επέτειος της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου·
(ε) Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου·
(στ) Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου·
(ζ) Ημέρα μνήμης ηρώων μαθητών, στις 13 Μαρτίου·
(η) Ολυμπιακή Ημέρα, στις 6 Απριλίου·
(θ) Εργατική Πρωτομαγιά, στις 30 Απριλίου·
(ι) Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ημέρα Μνήμης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 8 Μαίου·
(ια) Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου·
(ιβ) Ημέρα μνήμης πεσόντων στο Μαρί, στις 11 Μαίου· και
(ιγ) Επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, στις 15 Ιανουαρίου.
Σε περίπτωση που οι ημερομηνίες, οι οποίες αναφέρονται στις παραγράφους (2), (3) και (4) για τις σχολικές επετείους συμπέσει να είναι σε ημέρα που είναι αργία του Σαββατοκύριακου, τότε η εκδήλωση ή η ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και η ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη πραγματοποιούνται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα με απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου.
Για οποιονδήποτε άλλο εορτασμό ή εκδήλωση ή επέτειο, απαιτείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Μαθητής που απουσιάζει από εκδήλωση του σχολείου θεωρείται ότι σημειώνει τόσες απουσίες όσες και οι ώρες της εκδήλωσης, οι οποίες καταχωρίζονται στο σύνολο των απουσιών του μαθητή.
Οι θερινές σχολικές διακοπές αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν την 31η Αυγούστου κάθε χρόνο.
Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας