Εκδηλώσεις Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια των εορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΕίναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για την παρουσίαση των δύο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο αυτές σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2010 στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην πρώτη εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Δημήτρης Χριστόφιας και παράλληλα επέδωσε τιμητικές πλακέτες και δώρα σε όλους τους πρώην Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού (ζώντες και τεθνεώτες). Στην ίδια εκδήλωση η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορούσε στη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου αφιερωμένο στην Ιστορία της Κυπριακής Εκπαίδευσης των τελευταίων πενήντα χρόνων, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Παιδεία μας στις δεκαετίες που έρχονται. Στο συνέδριο προσκλήθηκαν επιφανείς επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν βιβλιογραφικά την Ιστορία της Κυπριακής Εκπαίδευσης, ή υπήρξαν πρωταγωνιστές στη σύνταξη στρατηγικών κειμένων-μελετών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και άλλοι, οι οποίοι ως εκ της θέσεώς τους, είχαν ουσιαστική εμπλοκή στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Των συνεδριών και της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας προήδρευσαν ακαδημαϊκοί που είναι ειδικοί στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων-δραστηριοτήτων για τον εορτασμό των Πενηντάχρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδόθηκε, επίσης, επετειακό λεύκωμα για τα πενήντα χρόνια της κυπριακής εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύντομο χρονολογικό σημείωμα με φωτογραφικό υλικό ποικίλης ύλης, καθώς και έργα τέχνης μαθητών των σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Το λεύκωμα στάληκε σε όλα τα σχολεία και δόθηκε σε διάφορους φορείς ή άτομα που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος, αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου, τα οποία προβλέπεται να μεταφραστούν και στην αγγλική γλώσσα και να διανεμηθούν στους επίσημους προσκεκλημένους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της ανάληψης από την τελευταία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον πρόεδρο, στο γραμματέα, στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα Πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και σε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία τους.

Ανδρέας Δημητρίου
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού


Υπηρεσία Διαδικτύου | Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού