Έργο Καταγραφής της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας (Κ.Ν.Γ.)
Επικοινωνιακή Γραμματική για την Κ.Ν.Γ.
Η Επικοινωνιακή Γραμματική για την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα (Κ.Ν.Γ.) είναι το δεύτερο από τα τρία εκπαιδευτικά προϊόντα, τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο του έργου καταγραφής της Κ.Ν.Γ.
Η Επικοινωνιακή Γραμματική της Κ.Ν.Γ. είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μεταδίδει με ζωντανό, επικοινωνιακό τρόπο σε μορφή θεατρικού διαλόγου τη δομή και τη λειτουργία της Κ.Ν.Γ.
Σε αντίθεση προς τη γραμματική παραδοσιακού τύπου, η οποία προορίζεται κυρίως για εκπαιδευτικούς και λοιπούς ειδικούς, η Επικοινωνιακή Γραμματική της Κ.Ν.Γ. απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μαθητές/μαθήτριες και σπουδαστές/σπουδάστριες, διότι η κατάστρωσή της έχει εστιασθεί στη μαθητοκεντρική προοπτική. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της: να είναι εύληπτη, ευχάριστη και να διατηρεί αμείωτα τα μαθησιακά ερεθίσματα. Το έργο αυτό διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο μαθαίνουμε πώς να χτίζουμε τις λέξεις της Κ.Ν.Γ. χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, το σώμα μας και την έκφραση του προσώπου μας. Εξοικειωνόμαστε με το ανεξάντλητο δυναμικό του σώματός μας που μας βοηθάει να παράγουμε γλώσσα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο μαθαίνουμε πώς να ταξινομούμε τις διάφορες λέξεις της Κ.Ν.Γ. σε ομάδες για να θυμόμαστε καλύτερα τις λειτουργίες που αναδεικνύουν οι λέξεις, ανάλογα με το πού ανήκουν.
Στο τρίτο κεφάλαιο μαθαίνουμε για ποιον λόγο και με ποιον τρόπο αλλάζουν οι λέξεις της Κ.Ν.Γ., στη ζωντανή επικοινωνία. Ακόμα μαθαίνουμε τον σκοπό που εξυπηρετούν οι διάφορες αυτές αλλαγές στην επικοινωνία.
Στο τέταρτο κεφάλαιο μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τις λέξεις της Κ.Ν.Γ. για να χτίσουμε προτάσεις. Εδώ μαθαίνουμε να συνδέουμε τη σκέψη μας με την έκφραση της γλώσσας μας. Οι λέξεις δεν πάνε μόνες τους στην επικοινωνία, αλλά συνδυάζονται δημιουργικά για να σχηματίσουν προτάσεις.
Στο πέμπτο κεφάλαιο μαθαίνουμε πώς να εμπλουτίζουμε τις προτάσεις της Κ.Ν.Γ. όσο θέλουμε ή όσο χρειαζόμαστε, ώστε να έχουμε τη σιγουριά ότι εκφράζουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε να πούμε. Μαθαίνουμε πώς να συμπληρώνουμε τις προτάσεις μας και να τις εξειδικεύουμε ως προς τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο.
Στο έκτο κεφάλαιο κάνουμε ουσιαστικά πράξη όλα αυτά που μάθαμε στα προηγούμενα κεφάλαια: μαθαίνουμε πώς να επικοινωνούμε με τις προτάσεις της Κ.Ν.Γ. Μαθαίνουμε τι πρέπει να πούμε ή πώς, πού και πότε πρέπει να πούμε κάτι, ώστε να ανταποκριθούμε σε όλες τις επικοινωνιακές περιστάσεις, στις οποίες χρησιμοποιούμε την Κ.Ν.Γ.
Βιβλίο "Επικοινωνιακή Γραμματική για την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα" σε μορφή pdf (70MB)
Ψηφιακός δίσκος "Επικοινωνιακή Γραμματική για την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα"
Ψηφιακός δίσκος "Επικοινωνιακή Γραμματική για την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα" σε μορφή zip (1,8GB)
Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας