ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου Ελληνικής Πρεσβείας

Βραβεία

Σχολική Χρονιά 2020-2021
Θέμα: «Σπάνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ελληνισμός λειτουργεί ως μοντέλο για την Ευρώπη. Γνωρίζουμε βέβαια τον Ανθρωπισμό και στη συνέχεια τον Διαφωτισμό, αλλά δεν γνωρίζουμε συνήθως ότι το υπόβαθρό τους είναι ο Ελληνισμός. […] Ακόμα και η Ελληνική Επανάσταση θεωρείται ως μία λογική συνέπεια του Ελληνισμού, της Αναγέννησης, του Ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.[…] Η ιστορία μας έχει επηρεάσει όλη την ιστορία της Ευρώπης και κατά συνέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.».

Νίκος Λυγερός, «Ο Ελληνισμός ως μοντέλο για την Ευρώπη» (απόσπασμα από διάλεξη)

Με βάση το παράθεμα και έχοντας στον νου ότι διανύουμε μία περίοδο κρίσης σε πολλά επίπεδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, να επιχειρηματολογήσετε στα ακόλουθα:

Ποια πρότυπα συμπεριφοράς μπορεί να εμπνεύσει διαχρονικά ο Ελληνισμός των μεγάλων αγώνων και των αξιών, στην Ευρώπη και στον κόσμο, και πώς μπορεί ο Ελληνισμός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη γενική κρίση που διέρχεται σήμερα;

Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Ραφαήλ Σαμμούτης Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας
Β' Βραβείο Γεωργία Παναγή Λύκειο Κολοσσίου, Λεμεσός
Γ' Βραβείο Αμαλία Τσιτσεκλή Λύκειο Κύκκου Β', Λευκωσία

Σχολική Χρονιά 2019-2020
Θέμα: «Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».
Ν. Καζαντζάκης. Ασκητική

Ο Ελληνισμός άντεξε στον χρόνο στηριζόμενος κατά πολύ σε όσα έχει διδαχτεί από το παρελθόν του. Να προσδιορίσετε τους τρόπους με τους οποίους ο σημερινός Έλληνας μπορεί να συνεχίσει την πορεία του στον χρόνο, έχοντας ως ύψιστο χρέος του να ξεπεράσει τους προγόνους του αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που βιώνει σήμερα η Ευρώπη.
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Γιώργος Παπαχριστοδούλου Λύκειο Αγ. Φυλάξεως, Λεμεσός
Β' Βραβείο Χατζηανδρέου Δημητριάνα Λανίτειο Λύκειο, Λεμεσός
Γ' Βραβείο Χριστοδούλου Όλγα Λύκειο Παλουριώτισσας, Λευκωσία

Σχολική Χρονιά 2018-2019
Θέμα: «Μέσα στο άπλετο φως, στην έξοχη ανθρωπιά και στην ιδιότυπη, μοναδική πνευματικότητα του μεσογειακού κόσμου, ο Ελληνισμός μπορεί να ξαναγίνει παράγοντας ευρύτερου πολιτισμού κι ίσως συνδετικός κρίκος της Δύσης και της Ανατολής, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει έργα ικανά να ακτινοβολήσουν στη γαλάζια θάλασσα, πέρα από τα στενά τοπικά όρια».
Γ. Θεοτοκάς. Η μοναξιά του Ελληνισμού (διασκευή)

Σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει ποικίλες προκλήσεις, και με αφορμή το πιο πάνω παράθεμα, να παρουσιάσετε σε δοκιμιακό λόγο τρόπους με τους οποίους ο Ελληνισμός μπορεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος Ανατολής και Δύσης.
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Μιχάλης Δημητρίου Λύκειο Απ. Λουκά Κολοσσίου, Λεμεσός
Β' Βραβείο Στυλιανός Βρακάς Ιδιωτική Σχολή Xenion High School
Γ' Βραβείο Στέφανος Κρίνου Λύκειο Κύκκου Β΄, Λευκωσία

Σχολική Χρονιά 2017-2018
Θέμα: Στον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, ο Περικλής ορίζει την ιδανική σύζευξη, όπως αυτή ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Αθηναίου πολίτη: «Και είμαστε οι ίδιοι που φροντίζουμε και για τα δικά μας και για τα πολιτικά μαζί πράγματα, και ενώ καθένας μας κοιτάζει τη δουλειά του, άλλος άλλη, δεν κατέχουμε γι΄ αυτό λιγότερο τα πολιτικά».

Με βάση το πιο πάνω παράθεμα, να αναπτύξετε, σε δοκιμιακό λόγο, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί σήμερα ο Ελληνισμός (Πολιτεία, Εκκλησία, Παιδεία), στηριγμένος στα ιδεώδη και τις αξίες που διαχρονικά έχει καθιερώσει, να συμβάλει στην προαγωγή και ενίσχυση του ρόλου του ενεργού πολίτη, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Μυρσίνη Στρατή Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ
Β' Βραβείο Ελευθερία Κελεκίδου Λύκειο Γ. Ταλιώτη Γεροσκήπου, Πάφος
Γ' Βραβείο Παναγιώτης Χριστοφόρου Λύκειο Κολοσσίου, Λεμεσός

Σχολική Χρονιά 2016-2017
Θέμα: […] Μιλώντας σε ένα γκρουπ δημοσιογράφων, στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Το Μέλλον της Ευρώπης» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρός του, Γερμανός πολιτικός Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται πλέον από τους μέσα και τους έξω και ότι η μάχη της πολιτικής της επιβίωσης θα είναι σκληρή. […]
(Εφημερίδα «Τα Νέα του Σαββατοκύριακου», 22-23 Οκτωβρίου 2016)

Να σχολιάσετε την πιο πάνω άποψη του Μάρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας τα σημαντικότερα, κατά την άποψή σας, προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθως, να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση την οποία διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Ελληνισμού ως συστήματος αξιών, ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να καταστεί περισσότερο ανθεκτικό, κοινωνικά δίκαιο και δημοκρατικό.
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Ζήνα Χαραλάμπους Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος», Λευκωσία
Β' Βραβείο Δημήτρης Αντωνίου Λύκειο Πολεμιδιών, Λεμεσός
Γ' Βραβείο Ιωάννα Χρίστου Λύκειο Κοκκινοχωρίων «Φώτη Πίττα»

Σχολική Χρονιά 2015-2016
Θέμα: «Σε κατάσταση πανικού έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, με την αδυναμία να δώσει μια σοβαρή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. […] Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν συμβεί, αν από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπιζε το τεράστιο αυτό πρόβλημα ως πραγματική ένωση και όχι ως ένα συνονθύλευμα χωρών, όπου η καθεμιά ξεχωριστά προσπαθεί να απαλλαγεί από τις συνέπειες και να φορτώσει το βάρος στον διπλανό της».
(Γιάννης Καρτάλης, Εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», 31 Ιανουαρίου 2016)

Να σχολιάσετε το πιο πάνω απόσπασμα. Στη συνέχεια, να αναπτύξετε τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και τις συνέπειές του, έχοντας ως βάση τις οικουμενικές αξίες τις οποίες κληροδότησε ο Ελληνισμός και οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια του φιλελεύθερου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ως υποδείγματος συμβίωσης και προόδου.

Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Μιχαέλλα Αλεξάνδρου Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ - Δασούπολη, Λευκωσία
Β' Βραβείο Σαλώμη Σταύρου Λύκειο Γεροσκήπου, Πάφος
Γ' Βραβείο Ανδρέας Βοσκός Λύκειο Λινόπετρας, Λεμεσός

Σχολική Χρονιά 2014-2015
Θέμα: «Ο Ελληνικός πολιτισμός και οι πανανθρώπινες αξίες είναι έννοιες αλληλένδετες. Μέσα από την πορεία του Ελληνισμού να αναπτύξετε τη διαχρονική σχέση ανάμεσα στις πιο πάνω έννοιες και να καταδείξετε πώς σημαντικοί πολιτειακοί φορείς (Παιδεία, Εκκλησία, ΜΜΕ κ.ά) μπορούν να συμβάλουν στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και να διαμορφώσουν πολίτες υπεύθυνους και ηθικούς, ικανούς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις».
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Μαρία Κωνσταντίνου Παγκύπριον Γυμνάσιον, Λευκωσία
Β' Βραβείο Ειρήνη Προκοπίου Λύκειο Παραλιμνίου
Γ' Βραβείο Αδαμαντία Παπαμιχαήλ Παγκύπριο Λύκειο, Λάρνακα

Σχολική Χρονιά 2013-2014
Θέμα: Ελληνισµός, εθνικά και ανθρώπινα δικαιώµατα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενεργός πολίτης µπροστά στην κρίση. Να σχολιάσετε την πιο πάνω θέση και να τεκµηριώσετε τις απόψεις σας.
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Ελένη Κουρτελάρη Λύκειο Απ. Μάρκου, Λευκωσία
Β' Βραβείο Γεωργία Μπούμη Λύκειο Ακροπόλεως, Λευκωσία
Γ' Βραβείο Ιωάννα Χατζηπαντελή Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ

Σχολική Χρονιά 2012-2013
Θέμα: Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους και δράσεις το σχολείο, και ευρύτερα η εκπαίδευση της Κύπρου, με βάση και την όλη προσφορά του Ελληνικού πολιτισμού, μπορούν να διαμορφώσουν πολίτες ικανούς να ανταποκρίνονται στην ανάγκη των σύγχρονων ευρωπαϊκών πολυπολιτισμικών κοινωνιών για βαθύτερη δημοκρατία;
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Γιώργος Χριστοδούλου Παγκύπριο Γυμνάσιο, Λευκωσία
Β' Βραβείο Μαρία Νικολάου Λύκειο Παλουριώτισσας, Λευκωσία
Γ' Βραβείο Κάλλια Σαββίδου Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, Πάφος

Σχολική Χρονιά 2011-2012
Θέμα: Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, για να μπορέσει, με βάση τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ευρωπαϊκές προκλήσεις στον οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό τομέα;
Βραβείο Όνομα Σχολείο Αρχείο
Α' Βραβείο Αλίκη Σούζου Λύκειο Λατσιών, Λευκωσία
Β' Βραβείο Σοφία Παπαϊωάννου Λύκειο Παλουριώτισσας, Λευκωσία
Γ' Βραβείο Αθηνά Πατσαλίδου Λύκειο Κύκκου, Πάφος

Σχολική Χρονιά 2010-2011
Θέμα: Ηθικές αξίες όπως ο σεβασμός, η ευθύνη και η αλληλεγγύη, αναβαθμίζουν την ανθρώπινη ζωή. Ποιες συνέπειες από την εξασθένησή τους παρατηρούμε σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες της Ελλάδος και της Κύπρου και πώς η ενδυνάμωση των αξιών αυτών μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών τους προβλημάτων και στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης και δημοκρατικής κοινωνίας;
Α' Βραβείο Αρετή Γεωργίου Παγκύπριο Γυμνάσιο, Λευκωσία
Β' Βραβείο Ανδρέας Γεωργίου Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ
Γ' Βραβείο Χριστίνα Καραγιάννη Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, Λευκωσία 

Σχολική Χρονιά 2009-2010
Θέμα: Ποιος θα σου φέρει τώρα το ζεστό καρβέλι μέσ’ στη νύχτα να ταΐσεις τα όνειρα;" Γιάννη Ρίτσου, Ρωμιοσύνη, ΙV
Με ποιους τρόπους μπορεί σήμερα ο Ελληνισμός, στηριγμένος στα ιδεώδη και τις αξίες που έχει διαχρονικά καθιερώσει, να συμβάλει στη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας βαθιά δημοκρατικής και ανθρώπινης παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί για όλους «το ζεστό καρβέλι μέσ’ στη νύχτα για να ταΐσει τα όνειρα;
Α' Βραβείο Αριστινίκη Τσολιά Λύκειο Αγίου Αντωνίου, Λεμεσός
Β' Βραβείο Μικαέλλα Φυλακτού Λύκειο Αγίου Ιωάννη, Λεμεσός
Γ' Βραβείο Κορνήλια Θεοδώρου Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα

Σχολική Χρονιά 2008-2009
Θέμα: Η ειρήνη και η συνεργασία ανθρώπων και λαών αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία κάθε κοινωνίας και κάθε κράτους. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η διαχρονική εμπειρία του ελληνισμού, ώστε να μπορέσει και ο σύγχρονος ελληνισμός να συμβάλει στην προαγωγή της ειρήνης και την ευημερία των λαών;
Α' Βραβείο Κριθαρίδης Νίκος Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Πάφος
Β' Βραβείο Γιώργος Χατζηνικολάου Pascal English School
Γ' Βραβείο Μύρια Ιωάννου Λύκειο Παραλιμνίου

Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας