ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Ιστορικό

Ο θεσμός των κατασκηνώσεων άρχισε για πρώτη φορά πειραματικά το 1954 (επί Αγγλοκρατίας) από το Γραφείο Παιδείας της Κύπρου. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το δημοτικό σχολείο του Πεδουλά. Φιλοξενήθηκαν συνολικά 150 παιδιά σε τρεις 20ήμερες σειρές. Ο εξοπλισμός της κατασκήνωσης σε έπιπλα και σκεύη ήταν τότε μηδαμινός. Τα παιδιά κοιμόντουσαν σε κρεβατάκια γυμναστικής, που ήταν στρωμένα στο πάτωμα, τα δε σκεύη της κουζίνας που χρησιμοποιήθηκαν ήταν όλα δανεικά. Παρά τις πολλές δυσκολίες της πρώτης προσπάθειας, λόγω της επιτυχίας που σημείωσε, η κατασκήνωση συνέχισε να λειτουργεί κάθε καλοκαίρι, μέχρι το 1960, στον ίδιο τόπο και με τον ίδιο τρόπο.

Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας, περιέλαβε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θεσμό των κατασκηνώσεων και φρόντισε για την αγορά κατάλληλου εξοπλισμού και για την εξεύρεση και άλλων τόπων για κατασκηνώσεις, όπως το σχολείο του Προδρόμου, της Αγίας Νάπας, των Λευκάρων και σπίτια στην Καντάρα. Με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον μεγάλωνε. Το 1969 λειτούργησε για πρώτη φορά η μόνιμη κατασκήνωση της Καντάρας, δυναμικότητας 150 παιδιών και η οποία συνέχισε την ομαλή λειτουργία της μέχρι το 1974.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 01/07/1970 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας το συγκρότημα «Στρατών Προδρόμου» εκτός από την οικία η οποία βρίσκεται αριστερά της εισόδου του συγκροτήματος και η οποία ανήκει μέχρι σήμερα στο Τμήμα Δασών. Η κατασκήνωση του Προδρόμου ήταν η δεύτερη μόνιμη που ανεγέρθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1972. Μέχρι το 2001 λειτουργούσαν δύο θερινές κατασκηνώσεις στο βουνό (Πρόδρομος και Κάτω Δρυς) και μια στη θάλασσα (Λεμεσός). Αυτές λειτουργούσαν για δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο και φιλοξενούσαν περίπου 800 παιδιά.

Όσον αφορά το θεσμό των Εκπαιδευτικών Κατασκηνώσεων, αυτός λειτούργησε για πρώτη φορά στην Καντάρα το 1972. Η επιτυχία ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να αρχίσει η λειτουργία τέτοιων κατασκηνώσεων και στον Πρόδρομο. Μετά την τουρκική εισβολή περιορίστηκαν μόνο στον Πρόδρομο, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν κλείσει ο κατασκηνωτικός χώρος στον Κάτω Δρυ, λειτουργούσαν και εκεί. Οι Εκπαιδευτικές Κατασκηνώσεις λειτουργούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (Φθινόπωρο και Άνοιξη). Μετά από σχετική εγκύκλιο του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, υποβάλλονται αιτήσεις για συμμετοχή από δασκάλους με τις τάξεις τους. Μετά ετοιμάζεται πρόγραμμα και κάθε τάξη χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για μια βδομάδα. Κατά την πενθήμερη παραμονή του εκεί, ο δάσκαλος προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της κατασκήνωσης με τη ζωντανή εργασία του μακριά από το περιβάλλον του σχολείου και μέσα από τη βιωματική περιβαλλοντική αγωγή, την ενιαιοποίηση της ύλης και γενικά τις σύγχρονες τάσεις της αγωγής, να πετύχει τους στόχους της εκπαίδευσης.

Με μια σειρά αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, αναγνωρίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης της κατασκήνωσης του ΥΠΑΝ, μέσω της ανέγερσης νέων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στον υφιστάμενο χώρο στον Πρόδρομο, έργο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται.

Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας